۱۲ نکته ی مهم و حیاتی که قبل از حامله شدن و شروع بارداری باید رعایت کنید
بارداری یکی از مهم ترین و البته حساس ترین مراحل زندگی یک زن و همسرش است. پس قبل از حامله شدن حتما باید نکانی را در نظر گرفت و سبک زندگی را به سلامت ترین شکل ممکن در آورد. در این مقاله از مجله پروماگ ۱۲ نکته و مساله مهم را برای شما بازگو می کنیم که هر زوجی قبل از بارداری و تصمیم برای حامله شدن باید بدانند.
قبل از اقدام به باردار شدن، کارهایی هست که می توانید انجام دهید تا قدرت باروری شما افزایش بیابد و سلامت نوزاد شما را تضمین کند.
سلامت مادر و پدر قبل از حاملگی سلامت فرزندان شما را رقم می زند. با رعایت نکات این مقاله می توانید:
- قدرت باروری خودتان را افزایش بدهید
- سلامت آینده فرزندانتان را تضمین کنید
- خطرات دوران حاملگی را کاهش دهید
وقتی برای حامله شدن تلاش می کنید، تا چند هفته نخواهید فهمید که آیا باردار هستید یا خیر. بنابراین بهتر است تغییراتی را در زندگی خودتان ایجاد کنید تا آمادگی کافی برای دوران حاملگی داشته باشید.
12 نکته ی مهم و حیاتی که باید قبل از حامله شدن انجام دهید
۱- اگر سیگار می کشید یا دخانیات مصرف می کنید، قبل از حامله شدن مصرف آن را متوقف کنید
مصرف دخانیات قدرت باروری شما را کاهش می دهد. پس کنار گذاشتن سیگار یا سایر مواد مخدر می تواند شانس شما را در باردار شدن افزایش دهد. سیگار کشیدن هم چنین به ساختار دی ان ای فرزند شما آسیب می زند. در دوران حاملگی مشخص شده است که سیگار کشیدن باعث بروز بسیاری از مشکلات دوران بارداری است. پس از یک متخصص کمک بگیرید و مصرف دخانیات را ترک کنید.
۲- از همین حالا شروع به مصرف فولیک اسید کنید
قبل از حامله شدن باید ذخایر فولیک اسید بدن خودتان را به حداکثر برسانید. با این کار فرزند شما و خود شما از آسیب های عصبی دوران بارداری در امان خواهید ماند. بهتر است دو ماه قبل از اینکه روش های جلوگیری باداری را متوقف کنید مصزف فولیک اسید را شروع کنید. اگر در حال حاضر اقدام به حامله شدن کرده اید و فولیک اسید نخورده اید، شروع کنید به مصرف روزانه ۴۰۰ میکرو گرم فولیک اسید و این کار را تا هفته دوازدهم بارداری ادامه دهید. بعضی مادران نیز باید مقدار متفاوتی را مصرف کنند. برای اطمینان از اینکه چه مقدار فولیک اسید مناسب شماست، حتما از پزشک خودتان مشورت بگیرید.
۳- خوب غذا بخورید
با داشتن یک رژیم غذایی سالم و پر انرژی، احتمال حامله شدن بالا می رود. بهترین غذاها برای شما دانه های کامل، چربی های غیر اشباع و پروتئین گیاهی مثل سویا یا عدس هستند. رژیم غذایی سالم همچنین رشد و سلامت جنین را تضمین می کند. در واقع داشتن رژیم سالم فقط برای دوران حاملگی توضیه نمی شود. اگر بتوانید همیشه یک رژیم غذایی سالم داشته باشید، بهتر است.
۴- مصرف کافیین خودتان را کاهش دهید
تحقیقات نشان داده اند که مصرف بیش از حد کافیین در دوران بارداری و قبل از آن، باعث افزایش خطر زایمان پر خطر و حتی سقط جنین می شود. این امر برای مرد و زن یکسان است. پس قبل از باردار شدن، مرد و زن باید هر دو مصرف کافیین خودشان را کاهش دهند. مصرف روزانه ۲۰۰ میلی گرم کافیین خطری ندارد، ولی بیش از این مقدار می تواند برای بارداری و حاملگی شما مشکل ساز شود.
۵- قبل از حامله شدن وزن خودتان را متناسب نگه دارید
شاخص توده بدنی شما معیاری برای سنجش سلامت عمومی بدن شما از نظر وزن است. این شاخص باید بین ۱۸.۵ و ۲۴.۹ باشد. اگر شاخص توده بدنی شما کمتر باشد شما دچار کمبود وزن و اگر بیشتر باشد، دچار اضافه وزن هستید. برای محاسبه شاخص توده بدنی خود اینجا کلیک کنید
اگر اضافه وزن داشته باشید، قدرت باروری شما کاهش پیدا می کند و خطرات دوران بارداری افزایش پیدا می کنند. اضافه وزن در مردان نیز برای حاملگی همسرشان مشکلاتی ایجاد می کند.
اگر کمبود وزن داشته باشید، علاوه بر کاهش قدرت باروری، سلامت خودتان و فرزندتان به خطر میفتد و مشکلات دوران بارداری ممکن است بروز کنند. در هر دو صورت، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و یک برنامه غذایی متناسب از آن ها دریافت کنید.
۶- فعالیت بدنی داشته باشید
ورزش مرتب و داشتن فعالیت بدنی مناسب یکی از مهم ترین و کلیدی ترین نکاتی است که باید قبل و در طی دوران حاملگی به آن توجه کنید. فعالیت بدنی علاوه بر متناسب کردن وزن و اندام شما، باعث افزایش میل جنسی و قدرت باروری می شود و روحیه شما را بسیار قوی خواهد کرد. پس خطر ابتلا به افسردگی دوران زایمان و پس از زایمان در افراد فعال کمتر است.
۷- نوشیدنی های الکلی را کنار بگذارید
مصرف نوشیدنی های الکلی قدرت باروری را در زنان و مردان کاهش می دهد و باعث بزور مشکلاتی در طی دوران بارداری خواهد شد. خصوصا در سه ماه اول بارداری، مصرف الکل بسیار خطرناک است، زیرا طی همین سه ماه اول حامله شدن است که مغز جنین شکل می گیرد. به همین خاطر، بهتر است دو ماه قبل از اقدام به حامله شدن مصرف نوشیدنی های الکلی قطع شود تا اگر باردار شدید و متوجه نشدید، فرزند و شما سالم بمانید.
البته ترک کردن الکل و نوشیدنی های الکی ممکن است برای بعضی از افراد مشکل باشد، به همین خاطر بهتر است با پزشک متخصص ترک اعتیاد مشورت کنید و تمام تلاشتان را برای داشتن یک زندگی سالم تر به کار ببندید.
۸- از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید
مصرف خودسرانه دارو در تمام مراحل زندگی خطرناک است، چه برسد به دوران حاملگی و قبل از حامله شدن. بهتر است در تمام دوران زندگی این کار را نکنید. ولی اگر عادت به مصرف خودسرانه دارو دارید، بهتر است که تا دو ماه قبل از اقدام به بارداری مصرف این نوع دارو ها را کنار بگذارید و برای چکاپ به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید این داروهای خودسرانه اثر سوءی روی شما نگذاشته باشد.
۹- قبل از حاملگی رحم خود را معاینه کنید
معمولا زنان بین ۲۵ تا ۴۹ سال باید هر سه سال یک بار تست معاینه رحم بدهند تا مطمئن شوند مشکلات رحمی از قبیل کیست و فیبروم نداشته باشند. بهتر است این تست را حتما قبل از حامله شدن هم بدهید. زیرا در دوران حاملگی گرفتن این تست بسیار سخت است و جواب آن هم خیلی مورد اعتماد نیست.
۱۰- حتما مطمئن شوید که شما قبلا واکسن سرخک خودتان را زده اید
سرخک بیماری خیلی نادری است ولی برای سلامت جنین بسیار خطرناک خواهد بود. پس بهتر است شما به عنوان مادر خودتان را در برابر این بیماری مصون کنید تا سلامت فرزندتان را تضمین کنید.
واکسن سرخک از شما و فرزندتان در برابر این بیماری محافظت خواهد کرد. پس از زایمان هم کودک شما وقتی شش ساله شود، باید واکسن سرخک را بزند.
اگر نمی دانید که شما در شش سالگی یا بعد از آن واکسن سرخک زده اید یا خیر، پرونده پزشکی خودتان را مرور کنید. در این پرونده باید سوابق بیماری و واکسیناسیون شما درج شده باشد. اگر در پرونده چیزی از واکسن سرخک گفته نشده باشد، واکسن را حتما بزنید. تزریق این واکسن، حتی اگر قبلا آن را زده باشید، خطری برای شما و فرزندتان ایجاد نمی کند.
۱۱- قبل از باردار شدن سلامت جنسی خودتان را معاینه کنید
بیماری ها و عفونت های جنسی خیلی سریع به بانوان انتقال پیدا می کنند و می توانند خطر بزرگی برای حامله شدن مادر ایجاد کنند. پس بهتر است هم پدر و هم مادر قبل از باردار شدن، حتما به پزشک زنان مراجعه کنند و مطمئن شوند هیچ عفونت یا بیماری جنسی ندارند.
۱۲-قبل از حامله شدن یک معاینه هایی برای چک کردن وضعیت کلی سلامتی خود انجام دهید
با پزشک یا متخصص زنانی که با او در ارتباط هستید صحبت کنید و از آن ها بخواهید یک معاینه کلی روی شما انجام دهند. اگر داروی خاصی مصرف می کنید حتما با پزشک خود در میان بگذارید. بیماری هایی مثل فشار یا دیابت بارداری حامله شدن شما را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند پس اگر این بیماری ها را دارید حتما قبل از حامله شدن به پزشک مراجعه کنید تا بهترین راه را به شما نشان بدهد.
بیماری های خاص همچنین می تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. پس حتما مراقب باشید. قبل از مراجعه به پزشک داروهای خودتان را قطع نکنید. پزشک شما باید تشخیص دهد که به دارو نیاز دارید یا خیر.
سخن آخر
حامله شدن یکی از تصمیمات مهم زندگی هر پدر و مادری است و باید پیش نیازهای خاص این تصمیم حتما رعایت شوند. مهم ترین مساله ای که باید بدانید این است که تمام این نکات فقط برای سلامت خود شما و فرزند دلبند شماست پس مراقب باشید حتما رعایتشان کنید. امیدواریم دوران بارداری شیرین و سلامتی داشته باشید و به زودی روی زیبای فرزند خودتان را ببینید.
منابع :
پیشنهاد ما جهت مطالعه بیشتر در مورد بارداری و زایمان :
- تغذیه مناسب در بارداری – مواد مغذی مورد نیاز دوران بارداری را از طریق خوردن چه غذاهایی می توان تامین کرد ؟
- دیابت بارداری و نکاتی که باید برای حفظ سلامت خود و کودک تان در مورد آن بدانید
- بایدها و نبایدهای دوران بارداری که از شنیدن آنها شگفت زده می شوید
- هر آنچه که باید در مورد سه ماهه سوم بارداری خود بدانید …