حریم خصوصی چیست و با چه روش هایی می توان از آن محافظت نمود؟
حریم خصوصی که با نام حریم شخصی هم شناخته می شود، به معنای این است که بتوانیم با انجام تمهیداتی، خودمان و اطلاعات پیرامون مان را در حیطه ی اختیار بگیریم و آن را با انتخاب خودمان نزد دیگران بازگو کنیم. به معنای عامیانه تر، حفظ حریم شخصی, یعنی اجازه ندهیم دیگران پایشان را فراتر از حدودی که ما تعیین کرده ایم بگذارند. همان طور که از تعریف فوق بر می آید، حریم شخصی برای هر کسی معیار متفاوتی دارد و تحت تاثیر فرهنگ و باورهای ذهنی هر فردی تغییر می یابد.
حریم خصوصی در حیطه ی اختیار ما ست:
مساله ی مهمی که در حفظ حریم شخصی حائز اهمیت است، این است که خود ما باید حریم و حدود ارتباط جسمانی و روانی مان با دیگران را تعیین کنیم و رعایت این مساله از سوی خودمان شروع می شود. به بیان دیگر این ما هستیم که باید خطوط قرمز و مرزهای ارتباطی با دیگران را تعیین کنیم و آن را به دیگران بشناسانیم و در وهله ی اول خودمان به آن احترام بگذاریم.
اگر حریم شخصی ما شکسته شود و از سوی دیگران نادیده گرفته شود،چه کسی مسئول است؟ پر واضح است که حریم شخصی هم مانند وسایل خصوصی ما، در اختیار ماست و ما مسئول محافظت از آن هستیم و در صورتی که این مساله از سوی دیگران نادیده گرفته شود، باید تمهیداتی برای آن بیندیشیم.
حریم شخصی انواع مختلفی دارد:
خوب است بدانیم حریم شخصی انواع مختلف دارد که می تواند شامل حریم شخصی جسمانی و اطلاعاتی است. امروزه با توجه به پیشرفت فناوری و حضور دستگاه های دیجیتال، حریم شخصی افراد کمرنگ تر از گذشته شده و افراد به راحتی می توانند اطلاعات مهمی را درباره ی زندگی خصوصی ما کشف کنند. با این وجود باز هم این خود ما هستیم که نباید اجازه دهیم دیگران به خلوتی که ما حدود آن را تعیین می کنیم وارد شوند.
در ادامه چند راهکار به شما پیشنهاد می دهیم که به حفظ حریم شخصی شما نزد دیگران کمک می کند:
حد و حدود حریم شخصی تان را تعیین کنید:
حریم شخصی برای هر کسی، معنای خاصی دارد و معیار های آن متفاوت است. در اولین گام برای حفظ حریم شخصی، لازم است حریم خود را مشخص کنید و برای ارتباطات تان با دوستان، همکاران و کسانی که با آن ها در تعامل هستید، حدود مشخص کنید و آن پایبند بمانید.
به حریم شخصی دیگران تجاوز نکنید:
اگر حریم شخصی دیگران را محترم ندانید، دیگران هم به خودشان این اجازه را می دهند که در امورات شما مداخله نمایند. سعی کنید از دیگران سوال های خصوصی نپرسید و راجع به مسائل شان کنجکاوی نکنید تا آن ها متقابلا به خودشان چنین اجازه ای ندهند.
فضای مجازی را محدود به افراد خاصی کنید:
امروزه فضای مجازی بستری ست که حریم شخصی همه ی ما را تحت شعاع قرار داده است. در سال های اخیر، چیزهایی در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود که در گذشته غالبا جزو مسائل خصوصی افراد محسوب می شده است. شرایط در شبکه های اجتماعی به گونه ای ست که به راحتی می توان از زندگی خصوصی افراد اطلاعات کسب کرد و راجع به سبک زندگی، افراد خانواده و حتی دغدغه های فکری آن ها، سر درآورد. حتما تمهیداتی بیندیشید تا کمتر در معرض از دست دادن اطلاعات خصوصی تان قرار بگیرید. به عنوان مثال، تنظیمات حساب کاربری تان را به گونه ای تنظیم کنید که آنلاین بودن شما مشخص نباشد.
از اد کردن و پذیرفتن دوستی همکاران تان در شبکه های اجتماعی، اجتناب کنید. همکاران شما، فقط همکاران شما هستند و نباید در عکس ها و مطالب خانوادگی و خصوصی شما شریک باشند. آنچه شما در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذارید و دنبال می کنید، نشان دهنده خطوط فکری شما ست و همکاران یا افراد غریبه، به راحتی می توانند از اطلاعاتی که شما منتشر می کنید، سوءاستفاده نمایند.
از صدا کردن همکاران خود به نام کوچک خودداری کنید:
صدا کردن همکاران با نام کوچک شان و یا حتی استفاده از ضمیر “تو” به جای شما، این اجازه را به آن ها می دهد که آن ها هم شما را به همین شکل خطاب کنند و همین مساله سرآغازی است برای اینکه حریم خصوصی شما شکسته شود.
پیشنهاد می کنیم این مطلب را حتماً مطالعه کنید : همسر اداری تهدیدی جدی برای از بین رفتن ارزش های خانوادگی و اجتماعی شما!.
از رمز های مطمئن استفاده کنید:
استفاده از رمز های امن، باعث می شود که دسترسی افراد سودجو به حساب های شخصی شما کمتر شود. حساب های بانکی، حساب شبکه های اجتماعی و …. همه از جمله مواردی ست که باید با رمز های ایمن، رمز گذاری شوند.
مرز بین زندگی خصوصی و کاری تان را در محل کار حفظ نمایید:
محل کار شما، محل کارتان است و حتی الامکان نباید مسائل زندگی شما به آن راه یابد. از درد و دل کردن با همکاران در محیط کاری اجتناب کنید و اجازه ندهید مسائل زندگی تان به محل کارتان درج پیدا نماید. به عنوان مثال سعی کنید در محل کارتان تلفن های شخصی را پاسخ ندهید، زیرا با در حین یک تماس تلفنی ساده، ممکن است ناخواسته مسائلی را مطرح کنید که نیاز نباشد همکاران شما، آن را بدانند.
در برابر درخواست های نامعقول دیگران نه بگویید:
در بسیاری موارد عدم توانایی در مخالفت کردن با درخواست های نامعقول دیگران، می تواند باعث تجاوز به حریم خصوصی زندگی افراد شود. یک پیشنهاد بی جا و یا پرسیدن یک سوال خصوصی، از جمله مواردی ست که حریم خصوصی شما را می شکند. بنابراین اگر حس می کنید، پاسخ منفی دادن به دیگران برایتان دشوار است، در این زمینه مهارت کسب کنید.
ساعت دریافت پیامک و تماس تلفنی تان را محدود کنید:
تماس های بی موقع یک همکار یا مشتری، می تواند به منزله ی نقض حریم خصوصی شما باشد. از دریافت تماس های خارج ساعت اداری، یا پیامک های بی موقع، اجتناب کنید و سعی کنید یا پاسخ تماس یا تلفن را ندهید و یا ضمن یک عذر خواهی ساده بگویید در ساعت اداری موضوع را بررسی می کنید. با این کار به آن ها می فهمانید که به حفظ حریم شخصی تان پایبند هستید.
حتی الامکان از پیامک بازی اجتناب کنید:
افراد در فضای مجازی، صمیمی تر از فضای حقیقی برخورد می کنند و این مساله باعث خواهد شد، در ارتباطات پیامکی پا فراتر از حد و مرز ها گذاشته شود. سعی کنید تا جایی که امکان دارد، به جای پیامک تماس تلفنی بگیرید.
حریم خصوصی نیاز به کنترل دارد:
حریم شخصی نیاز به کنترل و محافظت دارد. یکی از موثرترین روش ها که به حفظ حریم شخصی شما کمک می کند، شناخت افرادی ست که با آن ها تعامل دارید. ممکن است نیاز باشد، در برابر افراد خاصی سد محافظتی بیشتری در نظر بگیرید. در هر صورت کنترل حریم شخصی تان در دستان شماست و شما باید با توجه به شرایط، آن را کنترل و مدیریت کنید.
مقتدرانه از حریم خصوصی تان دفاع کنید:
حریم خصوصی مختص به شماست و این حق شماست که از آن دفاع کنید. اگر حس می کنید کسی خطوط قرمز شما را رعایت نمی کند، با حفظ ادب و احترام به او تذکر دهید که این روال مخالف خطوط فکری شماست و اگر این قضیه ادامه پیدا کند، مجبور به قطع رابطه هستید. هرگز فکر نکنید اگر از حریم شخصی تان در برابر افراد متجاوز محافظت کنید، به شما برچسب بی ادبی زده می شود.
سخن پایانی:
امروزه با دلیل سبک زندگی قرن حاضر، روز به روز حریم شخصی افراد بیشتر تحت نفوذ قرار می گیرد و از سوی دیگر، آمار جرایم و سوءاستفاده هایی که به دلیل عدم محافظت درست از حریم شخصی صورت می گیرد، بیشتر می شود. حریم شخصی شما در اختیار شما ست و وظیفه ی محافظت از آن بر عهده ی کسی جز شما نیست. اگر خودتان از حریم خصوصی تان محافظت نکنید، نباید انتظار داشته باشید که دیگران آن را محترم بشمارند.
سیما گودرزی هستم و از شما سپاسگزارم که این محتوا را در وب سایت پروماگ مطالعه کرده اید.
مطالب بیشتر را بخوانید:
- رفتار محترمانه ؛ مصادیقی برای انجام رفتارهای احترام آمیز در سطح اجتماع…
- کمال گرایی اسمی زیبا اما با عملکرد ناموفق ؛ بررسی رفتارهای کمال گرایانی در انسان.
- تشکر کردن از دیگران ؛ موقعیت های جدیدی برای سپاسگزاری کردن از دیگران….
- پورنوگرافی و جنبه ی آموزشی آن ؛ آیا می توان به فیلم های پورنو از دید آموزش نگریست؟
- سایر مقالات بخش آموزش پروماگ
اگر حریم خصوصی ما توسط خانواده بارها و بارها شکسته شود و در مقابل تذکر و و بارها دوا و صحبت کردن در این مورد رعایت نشود چه ؟؟؟؟؟؟