چگونه از کودک خود در برابر بیماریهای ویروسی و واگیردار مراقبت کنیم؟
این سوالی است که این روزها با توجه به شیوع بیماریهای ویروسی و واگیردار، بیش از هر زمانی، ذهن والدین را به خود مشغول کرده است. کودکان علاوه بر اینکه نسبت به بزرگسالان، آسیبپذیری بیشتری نسبت به ویروسها دارند، قادر هم نیستند به خوبی از خود مراقبت کنند و این کار شما را برای مواظبت و نگهداری از آنها دشوار میکند. در این محتوا از وبسایت پروماگ قصد داریم اطلاعاتی راجع به روش و شیوه پیشگیری کودکان از بیماریهای ویروسی را به شما ارائه دهیم، تا از طریق آن بتوانید بهتر و کاملتر از کودک دلبند خود مراقبت کنید. با ما همراه باشید:
چرا کودکان نسبت به بیماریهای ویروسی آسیبپذیرتر هستند؟
پاسخ این سوال بسیار ساده است. کودکان راههای مراقبت و محافظت از خود را نمیدانند و قادر هم نیستند از خود مراقبت کنند. کودکان به دلیل جثهی کوچکتر نسبت به بزرگسالان، در برابر عفونت و بیماریهای ویروسی، آسیبپذیرترند و چون نمیتوانند به زبانی واضح، علائم و مشکلات خود را بیان کنند، روند درمان در آنها کمی مشکلتر است.
علاوه بر این، علائم بیماریها در کودکان، نسبت به بزرگسالان متفاوت باشد و داروهای مصرفی آنها، مخصوص است، بنابراین پزشکی که شما برای درمان کودک خود انتخاب میکنید، حتما باید پزشک متخصص اطفال باشد.
مسالهی مهم دیگری که در ارتباط با پیشگیری بیماریهای واگیردار در کودکان مشهود است، نحوهی خودکنترلی کودکان است؛ کودکان به دلیل عدم درک صحیح، نمیتوانند از خود مراقبت کنند و این کار را پیشگیری و شیوع ویروس را مشکل میکند!
کودکانی که به مدرسه یا مهدکودک میروند، به سرعت بیماریهای ویروسی مانند آنفولانزا را میگیرند و این نوع ویروسها، با شدت بیشتری در مدارس پخش میشود و این چرخه ادامه دارد. بنابراین محافظت و پیشگیری کودکان از بیماریهای ویروسی میتواند یکی از مهمترین مراحل رشد و سلامتی کودک دلبند شما باشد.
پیشگیری کودکان از بیماریهای ویروسی
چگونه از کودکان در برابر شیوع بیماریهای واگیردار محافظت کنیم؟
- زمانی که کودکان در کنار هم هستند، احتمال مبتلا شدن آنها به انواع بیماری واگیردار افزایش مییابد. این مسئله به ویژه در مورد کودکان نوپا و نوزادان بروز بیشتری دارد، زیرا این دسته از اطفال، عادت به دست بردن دهان یا چشم خود دارند و حتی بخشی از شناخت خود از اشیاء اطراف را، از طریق به دهان بردن این اشیا پیدا میکنند و یا تماس فیزیکی زیادی با همسالان خود دارند و همین موضوعات باعث میشود خطر شیوع بیماری در این کودکان به میزان زیادی بیشتر باشد. معمولا کودکان نوپا و نوزادان، بیشتر از کودکان بزرگتر بیمار میشوند.
- زمانی که یک بیماری، همهگیر میشود، در مراکز درمانی امکان مراقبت از نوزادن و همچنین کودکان بیمار کمتر وجود دارد و باید اتاقهای جداگانهای برای این کار در نظر گرفته شود تا از سایر کودکان ایزوله شوند که البته در همه جا این امکان وجود ندارد.
- در بیشتر بیماریهای باکتری، ویروسی و واگیردار، شستن مرتب دستهای کودک و مادر، یک نکته کلیدی و بسیار ضروری به حساب میآید. شما هرگز نمیدانید چه زمان امکان انتقال باکتری یا ویروس از یک کودک به کودک دیگر وجود دارد، پس باید دائما مراقب باشید و کودک را آموزش دهید که دستان خود را به طور مرتب بشوید.
- روش صحیح شستوشوی دست را به کودک خود بیاموزید و او را آموزش دهید، قبل از خوردن هر چیز و در فواصل کوتاه، دستان خود را بشوید، خصوصا در زمان شیوع بیماریهای ویروسی مانند آنفولانزا.
- هر یک از اعضای خانواده باید برای خود یک حوله مخصوص داشته باشند و این مساله در پیشگیری کودکان از بیماریهای ویروسی بسیار مهم است.
- برنامه واکسیناسیون کودک را جدی بگیرید و آن را به موقع انجام دهید.
- انواع دمنوشها، میوههای تازه و مکملهای ویتامینی را فراموش نکنید و به کودک بخورانید.
- در صورت مشاهده علائم بیماری در کودکانی که به مدرسه یا مهدکودک میروند، تا جایی که ممکن است با هماهنگی معلمان، از بردن کودک به مدرسه خودداری کنید. این کار باعث میشود هم بهتر از کودک بیمار خود در منزل مراقبت کنید و هم از انتقال بیماری به سایر همکلاسیها جلوگیری شود. البته نباید در همه موارد وسواس و حساسیت بیش از حد نیز به خرج دهید؛ مثلا بیماریهای گوش واگیردار نیستند و نیاز نیست در مورد آنها نگران باشید و کودکان را از هم جدا کنید.
- نظافت مناسب توالت و روشویی خصوصا در محیطهای عمومی مثل مدرسه، یکی دیگر از نکتههای مهم در برنامه جلوگیری از شیوع و انتقال بیماری بین کودکان است.
- همانطور که گفته شد، کودکان نوپا، عادت دارند بیمبالات اسباببازی خود یا دیگر کودکان را در دهان فرو برند و این یکی از مهمترین دلایل سرایت بیماری از یک کودک به کودک دیگر است؛ پس لازم است در این مورد دقت بیشتری به خرج دهید. اسباببازیهای کودک را در بازههای زمانی کوتاه شستوشو و ضدعفونی کنید و از مدرسه و مهدکودک نیز بخواهید رختخواب یا اسباب بازیهای کودک را برای شستوشو و ضدعفونی به خانه بفرستند.
- یک محل مهم برای سرایت بیماری که شاید کمتر به آن توجه میشود، دستگیره کابینتها، کمدها و همینطور درب اتاقها هستند. ضدعفونی کردن و نظافت آنها را در انتهای هر روز جدی بگیرید.
- آشنا بودن والدین، معلمان و خود کودکان در موضوع مراقبت از کودکان، بسیار مهم است و باید برنامههای آگاهسازی در این خصوص از رسانههای همگانی پخش شود.
- تمیز کردن بینی و چشم کودکان با دستمال تمیز و انداختن این دستمالها در سطل زباله هم باید به صورت صحیح به کودکان آموزش داده شود و اجازه ندهیم کودک در صورت کودک دیگر عطسه یا سرفه کند.
- زمانی که به کودک بیمار دارو می دهیم، دست و صورت کودک، پرستار یا کسی که به کودک دارو میدهد و نهایتا وسایلی که با آنها به کودک دارو میدهیم، باید به صورت کامل شسته شوند.
- استفاده از ماسک های مناسب هم، یکی دیگر از مواردی است که باید کودک را به آن ترغیب کنید مخصوصا در مواقعی که همراه کودک نیستید مثلا در مدرسه یا مهدکودک.
- بسته بندی مناسب چیزهای مربوط به کودک، را جدی بگیرید. به عنوان مثال، تغذیهی او را در ظرفهای مناسب و تمیز قرار دهید و در صورت امکان، از کودک بخواهید تغذیه خود را با چنگال یا قاشق میل کند.
- دستمال کاغذیهایی که برای پاک کردن بینی و چشم، همچنین در توالت استفاده میشود را به خوبی در کیسه زباله بگذارید و تند تند از محیط زندگی دور کنید.
- به کودکان خود آموزش دهید از وسایلی مانند لیوان، شانه، حوله و مواردی از این دست به صورت مشترک استفاده نکنند.
- ضد عفونیکردن مواد غذایی مانند سبزیجات و میوهها همیشه مهم و ضروری هستند اما در زمانهایی که احتمال شیوع بیماری وجود دارد، بسیار مهمتر خواهد بود؛ پس لطفا در شستن و ضد عفونی کردن مواد خوراکی دقت بیشتری کنید.
- حتما موادی را که از فروشگاهها خریداری میکنید، مانند تخممرغ، شیشه و قوطی سس یا کنسرو، کره و پنیر را قبل از قرار دادن در یخچال و کابینت بشویید.
- اگر از حیوانات خانگی نگهداری میکنید، حتما واکسنهای آنها را به موقع بزنید و ضمن رعایت نظافت این حیوانات، در مورد نزدیک شدن کودکان به حیوان خانگی مانند پرنده، سگ، گربه یا خرگوش دقت بیشتری به خرج دهید و او را در این زمینه آموزش دهید.
- از مواد غذایی ناسالم و مواد خوراکی که نسبت به سلامت آنها اطمینان ندارید، اجتناب کنید. به عنوان مثال، انواع فستفودها.
- در پخت و پز موادی مانند گوشت و مرغ و همینطور تهیه آنها، وسواس بیشتری به خرج دهید.
- ملحفههای بالشت، تشک و پتوها، لباس زیر کودکان و پردهها را سریعتر و با فواصل کمتر از حالت نرمال بشویید. خصوصا زمانی که کودک بیمار است، حتما در فواصل کوتاه و بعد از بهبودی، ملحفههای رختخواب او را بشویید.
سخن پایانی :
پیشگیری، بهتر از درمان است. پیشگیری کودکان از بیماریهای ویروسی ، اگر چه سخت به نظر میرسد اما امری محال نیست. با آموزش و کمی مراقبت، میتوانید از تعداد دفعاتی که کودکتان بیمار میشود بکاهید و سلامت او را بیشتر حفظ نمایید.
سیما گودرزی هستم و از شما بابت همراهی با این مقاله سپاسگزارم. امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله برایتان سودمند و مفید واقع شده باشد.