چطور با افسردگی زایمان مواجه شویم؟
افسردگی زایمان مربوط به دورهای میشود که زنان پروسه تشکیل نطفه، کامل شدن نوزاد، تولد آن و مراقبت های بعد از زایمان را تجربه می کنند.
پس میتوان گفت که این دوره افسردگی فقط به بعد از زایمان مربوط نمی شود و زنان در تمام طول 9 ماه ممکن است به این بیماری روحی دچار شوند.
به همین دلیل از آن جایی که اکثر زنان در دوران بارداری و پس از آن ممکن است دچار افسردگی شوند، قصد داریم تا در این مقاله به تشریح کامل درمان افسردگی در دوران بارداری و زایمان بپردازیم.
همچنین به این سوال مهم پاسخ دهیم که چگونه میتوان از ابتلا به این بیماری روحی جلوگیری کرد؟ و اگر همسر ما دچار چنین افسردگی شود، بهتر است چه رفتاری را در برخورد با او انجام دهیم؟
علت بروز افسردگی زایمان چیست؟
افسردگی بعد از زایمان و دوران بارداری ناشی از تغییرات شیمیایی است که در مغز رخ می دهد. این تغییرات موجب ترشح هورمون هایی می شوند که افسردگی و اضطراب را در پی دارند.
نکته قابل توجه دیگر این است که هر چه فشار زندگی و مشکلات آن بیشتر باشد، میزان این تغییرات شیمیایی در مغز افزایش یافته و شدت افسردگی زن بالاتر میرود.
نشانه های افسردگی قبل و بعد از زایمان
همانطور که پیشتر اشاره کردیم افسردگی زایمان مربوط به تمام دوران بارداری میشود. به همین دلیل این نکته را لحاظ کنید که علائم افسردگی ممکن است در یکی از زمان های گفته شده رخ دهد.
این نشانه ها می توانند مربوط به تجربه یک غم عمیق یا اختلال در خواب باشند. همچنین لازم به ذکر است که بداخلاقی و کسالت مداوم نیز جزء علائم افسردگی های زایمان به حساب می آید.
اما از آن جایی که افسردگی های بعد از زایمان علائم بیشتری دارند، در پاسخ به سوال افسردگی بعد از زایمان چیست می توان گفت که این مدل افسردگی فراتر از موارد گفته شده است.
مادر در چنین شرایطی دچار حس بی ارزشی یا ناکافی بودن می کند. همچنین در برخی موارد مشاهده شده که مادر از فرزند خود فاصله می گیرد و از شیردادن به او امنتاع می کند.
پس باید گفت که اگر در درمان شرایط روحی به مادر کمک نشود و هیچ اقدامی در رابطه با این موضوع صورت نگیرد، متاسفانه ممکن است که خانواده شما درگیر شرایط جبران ناپذیری مثل گریه های شبانه مادر، پرخاشگری های او و در نهایت افسردگی پدر شود.
راههای درمان افسردگی های دوران زایمان
برای درمان این بیماری راهکارهای زیادی وجود دارد که ما آنها را به 2 دسته دارویی و غیر دارویی تقسیم بندی می کنیم.
معرفی و بررسی روش های غیر دارویی برای درمان افسردگی در دوران زایمان
این روش ها شامل مراجعه به روانشناس و روان درمانی، رفتن به طبیعت، طب سوزنی و تغییر در سبک زندگی می شوند که در ادامه تمام موارد گفته شده را برای شما شرح خواهیم داد.
روان درمانی چگونه به بهبود افسردگی زایمان کمک میکند؟
مراجعه به یک روانشناس و صحبت با او می تواند به بهبود شرایط روحی زن کمک کند. زیرا روان درمانی و گفتار درمانی باعث میشود تا فرد به واسطه صحبت در رابطه با احساساتش تخلیه شود. چراکه تمام این احساسات منفی بوده و شامل شکست ها، ناامیدی ها و فقدان های مادر میشود. پس در صورت تخلیه آنها فرد احساس سبکی کرده و میتواند قضاوت و دیدگاه مثبت تری به زندگی خود داشته باشد.
برای درمان افسردگی به طبیعت بروید.
رفتن به طبیعت یکی از بزرگترین روش های درمان افسردگی زایمان است. زیرا همانطور که اشاره کردیم این بیماری میتواند موجب بروز اندوه و اضطراب شود.
به همین دلیل ثابت شده زمانیکه افراد به طبیعت میروند و شگفتی و بزرگی این دنیا را مشاهده می کنند، نسبت به کوچک بودن و قابل حل بودن مشکلات خود آگاه شده و شرایط روحی آنها بهبود می یابد.
طب سوزنی چه تاثیری در درمان افسردگی در دوران زایمان دارد؟
طب سوزنی میتواند موجب ترشح یک سری ماده شیمیایی در مغز شود. این ماده اندورفین نام دارد و وجود آن موجب القای یک حس خوب به مغز می شود.
همانطور که پیشتر عنوان کردیم، عامل اصلی ابتلا به افسردگی، یک سری تغییرات شیمیایی در مغز هستند که موجب بروز افکار منفی و اضطراب غیر قابل کنترلی خواهند شد.
تغییر سبک زندگی بهترین راه حل درمان افسردگی های زایمان است.
سبک زندگی شامل تغذیه، ورزش و اوقات فراغت شما می شود. به همین دلیل این نکته را در نظر بگیرید که برای درمان افسردگی های دوران زایمان بهترین کار توجه به فاکتورهای گفته شده است.
یک رژیم غذایی سالم می تواند قند خون شما را کنترل کرده و مصرف خوراکی هایی مثل ماهی و تخم مرغ باعث میشود که مقابله با افسردگی برای شما راحت تر شود.
همچنین لازم به ذکر است که ورزش، تاثیر زیادی در روحیه و عزت نفس شما خواهد داشت. پس میتوان نتیجه گرفت که تغییر سبک زندگی قادر است علاوه بر درمان افسردگی، باعث پیشگیری از ابتلا به آن نیز شود.
با روش های دارویی جهت درمان افسردگی دوران زایمان آشنا شوید.
یکی دیگر از روشهای مواجهه با افسردگی زایمان مصرف داروهای شیمیایی است. این داروها میتوانند به تنظیم شرایط مغز و بهبود عملکرد آن کمک کنند.
به این ترتیب میتوان گفت که در صورت مصرف این داروها در طی دوران افسردگی خلق و خوی شما بهتر میشود و از غم و افکار منفی در امان خواهید ماند.
اما مسئل های که نباید آن را نادیده گرفت این است که تحت هیچ شرایطی این داروها را بهصورت خودسرانه مصرف نکنید.
عوارض مصرف آنها بدون تجویز پزشک و متخصص می تواند شرایط غیر قابل جبرانی را به شما و خانواده تان تحمیل کند.
بهترین رفتار در برخورد با زنان در دوران افسردگی های زایمان چیست؟
پیشتر اشاره کردیم که افسردگی و شرایط روحی مادر میتواند به مرور زمان روی پدر نیز تاثیرگذار باشد. پس سوال اینجاست که چه رفتاری در برخورد با همسر در این دوره توصیه می شود؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که قبول داریم تحمل شرایط در چنین شرایطی بسیار سخت است. اما توصیه می شود که در تغییر سبک زندگی به همسرتان کمک کنید.
همچنین با مراجعه به یک روانشناس این فرصت را برای همسر خود فراهم کنید که در رابطه با استرس ها و ناامیدی هایی که تجربه می کند با یک فرد متخصص صحبت کند.
علاوه بر این میتوانید در رفتن به طبیعت و گشتوگذار خانوادگی همسر خود را همراهی کرده و علاوه بر بهبود شرایط روحی او به افزایش روحیه خود نیز کمک کنید.
افسردگی زایمان تجربه ای است که میتواند شامل حال اکثر مادران شود. این تجربه که بین 10 تا 14 روز متغیر است مربوط به دوران بارداری و بعد از زایمان می شود.
متاسفانه باید گفت احساساتی که مادر در این دوران تجربه می کند به حدی تلخ و ناخوشایند است که موجب بروز رفتارهای پرخاشگرانه، گریه های مداوم، بدبینی، اضطراب و ناامیدی می شود.
به همین دلیل اولین اقدامی که باید در مواجهه با این بیماری انجام داد مراجعه به یک متخصص یا تغییر سبک زندگی است.
زیرا مراجعه به درمانگر، روانشناس یا متخصص باعث میشود که از نظر روحی تخلیه شوید و در صورت نیاز به مصرف دارو، تحت درمان مواد شیمیایی مورد نیاز قرار بگیرید.
همچنین لازم به ذکر است که متعادل کردن تغذیه و ورزش کردن باعث میشود تا روند رشد و افزایش افسردگی در شما کاهش یابد.
پس اگر شما هم جزء مادرانی هستید که در حال گذراندن این دورانید یا قرار است چنین شرایطی را تجربه کنید، پیشنهاد می دهیم که برای پیشگیری از افسردگی های زایمان به طبیعت رفته و به دنبال یک تغذیه سالم باشید.