خود شیفتگی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ با افراد خود شیفته چگونه برخورد کنیم؟
زمانی که با یک فرد خود شیفته مواجه می شوید، در نگاه اول، محصور اعتماد به نفس و غرور او خواهید شد و از اتکایی به خود دارد، لذت می برید. افراد خود شیفته در نظر اول، جذاب و مورد پسند واقع می شوند؛ اما اگر برخورد شما با یک فرد خود شیفته ، به دو سه دیدار بیشتر بکشد، خواهید دید اصلا جذاب و توی دل برو نیستند و تکبر و خود خفن پنداری شان، هر کسی را آزرده می کند. خود شیفتگی اختلالی ست که امروزه گریبان خیلی افراد را گرفته و از قضاء، ریشه در افسانه های کهن دارد.
خود شیفتگی ، نوعی اختلال روان شناسی به نام نارسیسیسم می باشد که حاصل عشق افراطی انسان به خویش است. در اختلال خود شیفتگی ، فرد نارسیسیسم خود را مهم و بزرگ می بیند و حس می کند با دیگران تمایزات فرعون گونه دارد. این افراد، اعتماد به نفس بالایی دارند و در مورد توانایی های خود به شکل غلو آمیزی افراط می کنند و در نهایت حس می کنند به کمک هیچ شخصی نیازمند نیستند. افراد خود شیفته به دلیل عدم احساس نیازی که به دیگران دارند، ارزشی برای خواست و نظر دیگران قائل نمی شوند و رفتار متکبرانه و تحکم آمیزی با دیگران خواهند داشت که همین مساله باعث می شود دوستان چندانی را در کنار خود نداشته باشند.
خود شیفتگی به دو دلیل در انسان پدیدار می شود!
خود شیفتگی نیز مانند خیلی از اختلالات روانی، در کودکی انسان ریشه دارد. افراد خود شیفته یا در کودکی از توجه کافی اطرافیان بی بهره بوده اند و به صورت افراط گونه ای، مورد بی توجهی قرار گرفته اند. و یا بیش از اندازه لازم، مورد توجه اطرافیان قرار گرفته و این باور در ذهن شان شکل گرفته که شخصیت متمایزی هستند.
نارسیسیسم ها به دو علت سعی دارند توجه را از محیط دریافت کنند؛ آن ها یا تمایل دارند به اندازه دوران کودکی، توجه مداوم و افراطی را حس کنند. زیرا بدون این مقدار توجه، دچار کمبود اعتماد به نفس می شوند و یا میل دارند، کمبود توجهی که در دوران کودکی حس می کرده اند را جبران سازند.
نرخ شیوع خود شیفتگی در جامعه چقدر است؟
بر طبق آمار، بین یک تا شش درصد جمعیت هر کشوری را افراد خود شیفته تشکیل می دهد که این اختلال از نظر جنسیتی در مردان پر رنگ تر از زنان هست. بیش از نیمی از مبتلایان نارسیسیم را مردان تشکیل می دهند و این ویژگی در جوامع مرد سالار پررنگ تر دیده می شود.
فرد خود شیفته چه نشانه ها و ویژگی هایی دارد؟
افراد خود شیفته معمولا نشانه ها و ویژگی های مشابهی دارند که می توان در زیر به برخی از آن ها اشاره کرد. البته باید دقت داشته باشید این ویژگی های تنها جهت آشنایی شما نگاشته شده است و جنبه ی تشخیصی و درمانی ندارد:
- همه ی ما، در درون خود احساس خاص بودن و ارزشمندی می کنیم، اما این مساله در افراد خود شیفته به درجه ی اغراق آمیزی می رسد. همیشه افراط و تفریط محکوم به فنا ست و خود ارزش پنداری هم، اگر از حد معمول عبور کند به بیماری می رسد. افراد خود شیفته هر کسی را در شان و لایق خود نمی بینند و به همین دلیل تمایل دارند با بزرگان و افراد خاص رفت و آمد کنند.
- خود شیفتگی باعث می شود افراد همیشه محق باشند و حس کنند در حق شان اجحاف شده است. کسانی که به خود شیفتگی گرایش دارند، سعی می کنند دیگران را تحقیر کنند چرا که همواره حق را خود می دهند.
- طبیعی ست که افراد خود شیفته ، حس مشارکت و همدلی نداشته باشند؛ این افراد بر این تصور هستند که به حق و حقوقشان تجاوز شده است. نارسیسیسم ها ، همان قدر که با دیگران همدلی نمی کنند، انتظار دارند مورد توجه دیگران قرار گیرند و اطرافیان آن ها را درک کنند.
- رقتار مغرورانه و از روی نخوت، دیگر ویژگی بارز افرادی ست که به خود شیفتگی مبتلا هستند. این افراد با زیر دستان رفتار محترمانه ای ندارند و متکبرانه رفتار می کنند.
- یکی دیگر از ویژگی های عجیب افراد خود شیفته این است که حس حسادت زیادی به دیگران دارند و نه تنها این حس را درک نمی کنند بلکه معتقدند این دیگران هستند که به دستاورد ها و خصوصیات بارزشان حسادت می ورزند.
- اعتماد به نفس شکننده و تو خالی، نشانه ی دیگری از افراد خود شیفته است. از آن جا که این افراد دوست دارند دائما مورد توجه و تحسین اطرافیان قرار گیرند، اگر این نیازشان برآورده نشود، احساس ضعف و کمبود اعتماد به نفس می کنند. به بیانی دیگر این افراد عادت دارند که دیده شوند و مورد توجه قرار گیرند و زمانی که این حس آن ها ارضا نشود، به شدت سرخورده و شکننده می شوند.
- شما تا زمانی که به افراد خود شیفته توجه کنید و آن ها را تایید کنید، مورد مهر و محبت آن ها قرار خواهید گرفت و در صورتی که این حس را به آن ها منتقل نسازید و رفتار تملق گونه تان را کنار بگذارید، با فردی مواجه می شوید که برایتان ناآشنا ست. این افراد تمایل دارند با افرادی نشست و برخواست کنند که ویژگی های بارز خیالی ایشان را ببیند و مهر تاییدی بر آن بزند و در غیر این صورت مورد تحقیر و اهانت قرار خواهد گرفت.
- افراد خود شیفته به طور افراطی احساس می کنند شخصیت مهمی هستند در صورتی که در واقعیت چنین شایستگی ندارند. این افراد به دلیل اینکه حس می کنند مهم هستند، دیگران را لایق احترام چندانی نمی بینند و در مقابل از افراد دیگر توقع دارند مقام والای ایشان را درک کرده و توقع دارند احترام زیادی دریافت کنند. از آن جایی که این حس ارزشمندی و مهم بودن کاذب است و این افراد بازخورد مثبتی از اطرافیان نمی گیرند، معمولا از دیگران و جامعه دلگیر و شاکی هستند.
با فرد خود شیفته چگونه باید برخورد کرد؟
نسبت به افراد خود شیفته باید صبور باشید و نسبت به آن ها بی تفاوتی نشان دهید. البته مهم است که به طور پنهان و نامحسوس از آن ها فاصله بگیرید زیرا اگر احساس طرد شدگی به این افراد دست بدهد، ممکن است به دشمنان سرسخت شما تبدیل شوند.
خود شیفتگی در افسانه های یونانی:
در افسانه ها آمده است که مردی به نام نارسیسیوس که زیبایی زیادی هم داشته، عاشق خود می شود و به همین علت از عشق معشوق خود دوری می گزیند. نارسیسیوس که سخت شیفته ی عکس خود در نهر آب بود، آنقدر غمگینانه بر چهره ی خود نگاه کرد تا در نهایت تبدیل به یک گل نرگس شد.
سخن پایانی:
خود شیفتگی هم مانند سایر بیماری ها و اختلال های ذهنی، قابل درمان و بهبود است. اگر حس می کنید چنین خصوصیاتی در شما وجود دارد، حتما به خودتان کمک کنید و از یک مشاور حاذق کمک بگیرید. این محتوا صرفا جهت اطلاع رسانی نگاشته شده و قابل استناد برای تشخیص و درمان نیست.
ازین که این محتوا را در بخش آموزش پروماگ مطالعه کرده اید از شما سپاسگزاریم.
به شما پیشنهاد می دهیم این مقالات را در پروماگ بخوانید:
همسر اداری تهدیدی جدی برای از بین رفتن ارزش های خانوادگی و اجتماعی شما!.
تغییر در نگرش نسبت به خود، مسیر زندگی را زیباتر از قبل خواهد کرد…
عشق ؛ جادویی کهن که از گذشته تا به امروز ادامه دارد! چرا عاشق می شویم؟!
زبان بدن ؛ پروماگ از نقش زبان بدن در تعاملات روزمره و ارتباطات اجتماعی می گوید!