چگونه مکیدن انگشت کودک را متوقف کنیم ؟
بسیاری از کودکان و نوزادان در چند سال اول زندگی خود،با مکیدن انگشت به خواب میروند. این کار به آنها حس شادی و امنیت می بخشد. برای کودکان زیر چهار سال کاملا طبیعی و بی ضرر است و بطور معمول بسیاری از آنها تا قبل از چهار سالگی این عادت را ترک میکنند. و شما نیاز نیست اقدام خاصی برای منع کودک از مکیدن انگشتش انجام دهید. تنها نگرانی موجود در خصوص این مشکل تغییر شکل دندان ها و فک نوزاد است. با مجله دانش و سلامت خانواده پروماگ همراه باشید تا در این خصوص بیشتر صحبت کنیم.
چه وقت کودک شما مکیدن انگشت را متوقف خواهد کرد ؟
1- مشکل را نادیده بگیرید :
اکثر کودکان مکیدن انگشت خود را تا قبل از 4 سالگی متوقف می کنند. دقت کنید مکیدن انگشت یک رفلکس طبیعی است، ممکن است کودک با این روش به آرامش دست پیدا کند. هرگز با اعمال خشونت و زور کودک را وادار به ترک کردن این عادت کنید. اعمال خشونت و زور نه تنها به ترک عادت فرزندتان کمک نمیکند، بلکه ترس و اضطراب او را برای ادامه دادن این عادت بیشتر میکند.
2- به حالات روحی کودک دقت کنید:
شاید مکیدن انگشت پاسخی باشد برای روبرو شدن با مشکلات اضطراب و استرس یا ترس از چیزی که کودک دچار آن شده باشد!!
- ممکن است کودک شما برای پناه بردن از ترس تنها خوابیدن در شب مبادرت به مکیدن انگشتش میکند. و یا زمانی که کار بدی انجام می دهد ممکن است شروع به مکیدن انگشت خود کند. وضعیت روحی کودک را مورد بررسی قرار دهید تا بهترین راهکار را انتخاب نمایید.
- میتوانید به آرامی و ملایمت از کودکتان بپرسید که چرا انگشتش را میمکد؟ ممکن است پاسخ کودکتان، به شما کمک کند تا ریشه یابی کرده و به راحتی برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهید.
3- از بین بردن محرک :
اگر بتوانید دلیل میکدن انگشت را در کودکتان پیدا کنید به راحتی می توانید این مشکل را برطرف سازید، به کودک کارها و مسئولیتهای کودکانه بسپارید، که انجام دهد تا او را مشغول نگه دارید و این می تواند باعث فراموش کردن عادت مکیدن انگشت در او شود.
- اگر از تاریکی و تنهایی هنگام خواب میترسد تا به خواب میرود کنار او باشید برایش کتاب بخوانید، لالایی بخوانید، عروسک خرسی دوست داشتنی را کنارش بگذارید، تا در دست بگیرد و یک چراغ خواب مناسب برای اتاق او تهیه کنید.
4- حواس کودکتان را از مکیدن انگشت پرت کنید :
- علاوه بر مسائل ترس و اضطراب گاهی بی حوصلگی کودکتان باعث مکیدن انگشت در آنها می شود. می توانید با ترغیب او به انجام فعالیتهای گسترده مثل بازی با اسباب بازیهایی مورد علاقه، نقاشی کردن و خمیربازی حواس او را متوجه بازی کنید. مشغول نگه داشتن کودک می تواند عادت مکیدن انگشت را از آنها دور کند.
- استفاده از اسباب بازی های مناسب که نیازمند فعالیت های دست و انگشت هستند مانند توپ های ضد استرس، عروسک های خیمه شب بازی می تواند راهکار خوبی برای پرت شدن حواس کودک باشد.
5- جایگزین کردن اسباب بازی مناسب
- یک فعالیت جایگزین که باعث درگیری انگشتان او شود می تواند راه ساده ای برای فراموشی این عادت باشد. مانند یک اسباب بازی که نیازمند کار با تمام انگشتان دست است. (اسپینر یا عروسک های انگشتی)
- اگر کودک مایل به مکیدن انگشت خود شد، از او بخواهید که برای چند دقیقه انگشت شست خود را بین سایر انگشتان خود پنهان کند و این روند را مانند یک بازی برای او جذاب کنید.
6- پوشاندن دستهای کودک
- در صورتی که روش های بالا نتیجه مطلوب را نداشتند استفاده از دستکش هنگام خواب و یا در مواردی که کودک بشدت تمایل به مکیدن انگشت خود دارد می تواند راهکاری دیگر باشد.
- دقت کنید پوشش دست کودک نباید برای مدت طولانی باشد و اگر کودک شما احساس خجالت دارد او را مجبور به انجام اینکار نکنید.
راهکار های مثبت
1- یک مکالمه آرام با کودک داشته باشید و زیان های مکیدن انگشت را برایش بگویید و از او بخواهید که اینکار را ترک کند. از کودکتان سوال کنید، که آیا میدانی گاهی انگشت خود را میخوری؟ اگر فرزندتان بگوید: “نه” این نشانه خوبی است که اینکار یک رفلکس طبیعی است و به راحتی رفع میشود. گاهی مکیدن انگشت، برای جلب توجه است، در این حالت نادیده گرفتن فرزند بهترین راه از بین بردن این عادت است.
2- میتوانید از یک برچسب یا نقاشی یا نشانه روی انگشت فرزندتان استفاده کنید به این معنی که نباید انگشتش را به دهانش ببرد. با او صحبت کرده و یادآور شوید که او یک دختر یا پسر بزرگ شده است و این عادت به او آسیب میزند.
3- تشویق کردن روش خوبی برای ترک این عادت است، یادتان باشد این بهترین راهکار هست که فرزندتان علیرغم احساس خوب، این عادت را ترک کند.
4- یک علامت برای دادن سیگنال با کودک خود هماهنگ کنید، برای مثل زمانی که کودک می خواهد انگشت خود را به سمت دهانش ببرد به او بگوئید حباب این موضوع یادآور می شود که او در حال انجام کار نامناسب است.
راهکار های منفی
- در بعضی موارد دوستان و آشنایان یا حتی برخی پزشکان، توصیه میکنند که انگشتان فرزندتان را به مواد تلخ، سرکه و یا فلفل آغشته نمایید، دقت کنید استفاده از این روش ها موجب بدخیم شدن اوضاع روحی کودک و بیشتر شدن تنش و اضطراب او خواهد شد. هرگز از این روش ها استفاده نکنید.
- هرگز عصبانی نشوید و کلمات منفی به کار نبرید و به او سرکوفت نزنید. آکادمی اطفال آمریکا اقدامات بازدارنده را برای مکیدن انگشت از پنج سالگی به بعد توصیه میکند.
- اگر نگران بهم خوردن ساختار فک و دندان کودکتان هستید با دندانپزشک اطفال مشورت نمایید تا اقدامات پیشگیرانه را برای کودکتان انجام دهد.
تا زمانی که کودک شما این عادت را ترک نکرده در تلاش باشید و سعی کنید این عادت را از او دور کنید. بیاد داشته باشید که او فقط یک کودک است و می تواند دچار اشتباه شود و هیچگاه نباید او را سرزنش کنید.